Behandeling van aderverkalking (atherosclerose)

De behandeling van aderverkalking (atherosclerose) kan de kans op een hart en vaatziekte of het opnieuw optreden van een hart en vaatziekte aanmerkelijk verminderen. Een behandeling kan ook preventief worden ingezet. Bij deze patiëntengroep is nog geen aderverkalking (atherosclerose) of een hart en vaatziekte vastgesteld. Preventie is met name belangrijk voor de risicogroepen. Bloedonderzoek en beeldvormendonderzoek maakt het mogelijk om het resultaat van de behandeling objectief te beoordelen.

Alle artikelen en behandelingsprotocollen zijn volgens het zelfzorg principe geschreven. Bij zelfzorg is niet de arts of specialist maar de patiënt verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van de behandeling. Toch adviseer ik patiënten om bij gezondheidsklachten eerst een arts te raadplegen. Een juiste diagnose is ook bij een zelfzorgtraject van onschatbare waarde. Als u reeds onder behandeling bent van een arts overleg dan met uw arts voordat u voedingssupplementen gaat gebruiken.

Copyright © 2007 - pilliewillie.nl

Voeding

Dagelijks groente, fruit, weinig koolhydraten een salade en olijfolie

Voeding is een belangrijk aspect bij het voorkomen van hart en vaatziekten. Zo blijkt een Mediteraan dieet grote voordelen op te leveren voor onze gezondheid, met name voor de gezondheid van het hart. Ook duidelijk is dat dagelijks groente en fruit en weinig koolhydraten gezond is voor het hart. Vooral de keuzes die gemaakt worden op het gebied van vetten zijn belangrijk. Het gebruik van bijvoorbeeld extra virgin olijfolie blijkt grote voordelen te hebben bij het voorkomen van LDL oxidatie en hoge bloeddruk. Maar er kunnen ook makkelijk verkeerde keuzes worden gemaakt.

Het drama van zonnebloemolie

De Nederlandse overheid begon begin 70er jaren met een campagne om de bevolking minder verzadigd vet en meer onverzadigd vet te laten eten. Dierlijk vet werd in de ban gedaan en plantaardig vet werd gezond verklaard. De industrie reageerde op dit credo met een aantal op plantaardige zonnebloemolie gebaseerde producten. Voorbeelden zijn: zonnebloemolie en plantaardige margarine die werd aangeprezen met: “linolzuur goed voor hart en bloedvaten”.

Dit advies had rampzalige gevolgen. Door een overmatige consumptie van plantaardige olie steeg de inname van ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuur en werd de balans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren verstoord. Bovendien veroorzaakt linolzuur in zonnebloemolie volgens wetenschappelijk onderzoek ontstekingen aan onze vaatwanden en arteriosclerose. De verstoring in de essentiële vetzuren balans had ook ernstige gevolgen voor onze gezondheid en heeft in de afgelopen veertig jaar een toename van hoge bloeddruk, borstkanker, dikkedarmkanker, prostaatkanker astma, artritis, de ziekte van Crohn, depressie, schizofrenie, agressie, bipolaire depressie en ADHD veroorzaakt.

De Nederlandse overheid, zet de Nederlandse bevolking opnieuw op het verkeerde been in de nieuwe campagne VetWijzer. De overheid zegt nl. niets over de schadelijke effecten van meervoudig onverzadigd vet bij verhitting en geeft ook niet aan dat zonnebloemolie, de meest gebruikte plantaardige olie in Nederland, het risico op hart en vaatziekten vergroot.

Geen transvetten

Transvetten zijn kunstmatige vetten die ontstaan bij de productie van margarine. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van plantaardige onverzadigde olie die moet worden omgezet in een smeerbare margarine vorm. Tijdens dit proces ontstaan de schadelijke transvetten.

Transvetten zijn slecht voor onze gezondheid. Ze verhogen de kans op het verkrijgen van diabetes type 2, hart en vaatziekten, een hartinfarct, prostaatkanker, dikke darm kanker en borstkanker. Bovendien verhoogt de consumptie van transvetten het LDL (slechte) cholesterol, verlaagt het HDL (goede) cholesterol en verhoogt het lipoproteïne-A. Allemaal factoren die de kans op een hartziekte vergroten. Slechts enkele grammen extra van deze transvetten in de dagelijkse voeding vergroot de kans op een van de bovenstaande ziekten aanmerkelijk.

Een Deens onderzoek uitgevoerd door Stender en in 2004 gepubliceerd geeft aan dat de consumptie van transvetten een hogere kans geven op het krijgen van hart en vaatziekten. Afhankelijk van de hoeveelheid transvetten die worden gegeten kan de kans op hart en vaatziekten, volgens Stender, zelfs oplopen van 2,5 – 10 maal. Bovendien bleek dat Deens junkfood (frites, kant en klaar etc.) uit Deense winkels zoveel transvetten te bevatten dat mensen die regelmatig junkfood aten ver boven de maximum toegestane grens voor transvetten zouden uitkomen. Om een en ander te reguleren heeft de Deense overheid besloten dat Deense voeding die meer dan 2% transvetten bevat na 1 januari 2004 niet meer verkocht mag worden.

De cijfers van de Nederlandse overheid zijn zeer verontrustend. Volgens een rapport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vormden transvetzuren in 1995 nog 2% van de totale energie inname. Met andere woorden, 2% van de energie die de gemiddelde Nederlander uit voeding verkrijgt kwam van transvetten. Enkele jaren later was dit percentage volgens de overheid gedaald tot 1,7%.

De overheid wil de hoeveelheid transvetten in de Nederlandse voeding voor 2010 terug brengen tot 1% van de totale energie inname. Dit wil zij doen door extra regelgeving en voorlichting. Een goede start zou hier zijn als in de VetWijzer van het VoedingsCentrum ook melding werd gemaakt van het feit dat margarine transvetten bevatten. Dat is nu niet het geval. Ook zou het een goede zaak zijn als de overheid het voor producenten van voedingsmiddelen verplicht stelde om de hoeveelheid transvetten die in het product aanwezig zijn op het etiket op te nemen. De Amerikaanse overheid heeft de wetgeving op dit punt al aangepast en de Franse overheid heeft gelijksoortige plannen.

Vooral vezelrijke voeding

Verder laat grootschalig onderzoek zien dat vezelrijke voeding de kans op hart en vaatziekten, met name perifere coronaire vaatziekten, vermindert. Om het risico op welvaartsziekten zoals hart en vaatziekten te verkleinen is het belangrijk dat we ongeveer 25 - 30 gram voedingsvezels per dag binnen krijgen. Voor mensen die bruinbrood eten heb ik helaas slecht nieuws. Bruinbrood bevat te weinig vezels. Met twee bruine boterhammen kom je nauwelijks aan de 3 gram, terwijl de mens voor een goede gezondheid meer dan 30 gram per dag nodig heeft. Witbrood bevat zelfs maar 1 gram vezels per twee boterhammen. Het is trouwens nog maar de vraag of een mens geschikt is voor het eten van graanproducten die zo'n 10.000 jaar geleden in onze voeding werden geïntroduceerd. Wetenschappers twijfelen daar sterk aan. De oplossing moet hier dan ook gezocht worden in de consumptie van peulvruchten, linzen, kikkererwten, bonen etc. Deze voeding bevat wel een gezonde hoeveelheid vezels

Voorkom overgewicht

Eet met mate, vooral weinig koolhydraten en voorkom overgewicht. Recente publicaties geven aan dat een groot aantal gevallen van overgewicht toegeschreven kan worden aan een stofwisselingsstoornis met de naam hyperinsulinemie (chronisch verhoogde insulinespiegels). Veel artsen zien hyperinsulinemie als een voorstadium van diabetes type II. Er zijn vele onderzoeken beschikbaar die aangeven dat hyperinsulinemie de kans op het verkrijgen van hart en vaatziekten vergroot.

Veel vette niet gekweekte vis

Vette vis is gezond voor het hart, vooral vis die niet gekweekt is. Vis bevat veel omega-3 vetzuren, met name EPA en DHA. Onderzoek geeft aan dat EPA en DHA uit vette vis het risico op hart en vaatziekten vermindert. Voor wie geen vis lust en zich toch wil beschermen tegen hart en vaatziekten is visolie suppletie de enige effectieve oplossing.

EPA en DHA

DANGEROUS!
From today, beta blockers will no longer routinely be prescribed for high blood pressure because beta-blockers have potentially adverse effects on glucose and lipid metabolism and may even the exacerbate the metabolic syndrome and increase risk of type 2 diabetes and stroke. On the basis of extensive meta analyse, the longer-acting calcium antagonists can also not be recommended as first-line therapy for hypertension.
 
Er zijn vele onderzoeken beschikbaar die aangeven dat visolie en met name EPA en DHA gezond zijn voor hart en bloedvaten. EPA en DHA kunnen zowel ingezet worden bij de preventie als bij de behandeling van een reeds bestaande hart of vaatziekte.

Visolie kan een bloedverdunnend effect hebben. Onderzoek geeft echter aan dat 3 - 6 gram visolie per dag geen significante verandering in de stolling van het bloed te zien geeft. Toch zou ik voor de zekerheid uw arts informeren als u van plan bent om visolie te combineren met ontstollingsmiddelen.

Het lichaam kan van andere omega-3 vetzuren zelf DHA en EPA maken. Maar uit recent onderzoek blijkt dat proces niet erg efficiënt werkt en bovendien afhankelijk is van een groot aantal andere nutriënten en bovendien slechter loopt naar mate we ouder worden. Zo kan er ondanks een voldoende omega-3 consumptie toch een EPA en vooral een DHA tekort ontstaan. DHA en EPA suppletie is met name aan te bevelen als uw triglyceride waarde in uw bloed verhoogd is.

Bij het gebruik van visolie is vitamine E suppletie noodzakelijk. Visolie is meervoudig onverzadigd vet en moet door ons anti-oxidant systeem optimaal beschermt kunnen worden tegen oxidatie.

Aspirine

Als uw CRP waarde hoger is dan 1mg/L, en als u op dat ogenblik geen last heeft van een systemische infectie, dan kan dit duiden op een ontstekingsreactie als gevolg van aderverkalking (atherosclerose). Als u niet behandeld wordt voor een hersenbloeding of behandeld wordt met ontstollingsmiddelen dan kunt u een lage dosis aspirine gebruiken om deze ontstekingsreactie te verminderen. 30% van alle Amerikaanse cardiologen gebruiken zelf ook een lage dosis aspirine om het risico op hart en vaatziekten te verminderen.

Een lage dosis aspirine vermindert niet alleen de ontstekingsreactie bij aderverkalking (atherosclerose) maar vermindert ook de kans op trombose.

Overleg met uw arts of hij u een "kinder aspirientje" wil voorschrijven, of gebruik een kwart aspirine per dag. Let wel op dat u aspirine gebruikt en geen paracetamol want dat werkt niet. Controleer het effect van deze behandeling na een half jaar aan de hand van uw CRP waarde.

B vitamines

Er is een duidelijke relatie tussen een te lage foliumzuur en B6 bloedwaarde en een verhoogde homocysteïne en daarmee een verhoogd risico op een hart en vaatziekte. Andere onderzoeken bevestigen deze visie.

Als homocysteine niet voldoende wordt omgezet in methionine doordat het remethylatie proces niet goed verloopt is er vaak een tekort aan foliumzuur. Als het overtollige homocysteïne niet voldoende door de lever via het transsulfuratie pad wordt omgezet in cysteine is er ook sprake van een tekort aan B6 en B12.

Als uw homocysteine niveau hoger is dan 6,3 mmol/L is het verstandig om door middel van foliumzuur, B6 en B12 te proberen om deze waarde te verlagen. Met deze combinatie ondersteunt u zowel het remethylatie proces van homocysteïne naar methionine als ook het transsulfuratie proces in de lever dat homocysteine afbreekt in cysteine.

Als het homocysteine niveau niet voldoende omlaag gebracht kan worden met foliumzuur, B6 en B12 kan aan dit behandelingsprotocol ook niacine (B3) worden toegevoegd. Niacine kan als bijwerking een flush veroorzaken. Gebruik in dat geval een "flush free" product. Niacine heeft ook een gunstig effect op het cholesterol. Het verhoogt HDL en verlaagt het LDL. Overleg met een arts of hij u Nispan wil voorschrijven. Niaspan wordt in het lichaam omgezet in niacine. Geef deze informatie aan uw arts

Controleer het effect van deze behandeling na een half jaar aan de hand van uw Homocysteine waarde.

Betaïne (Trimethylglycine)

Betaïne (Trimethylglycine) kan ook het homocysteine niveau verlagen, maar sommige onderzoeken geven aan dat het ook het LDL verhoogt. Niet duidelijk is of de voordelen tegen de nadelen opwegen.

Vitamine E

GEVAARLIJK!
Huisartsen en specialisten schrijven vaak cholesterol verlagende geneesmiddelen uit de "statine klasse" (Lipitor, Crestor, Mevacor, Zocor, etc) voor. Dit zijn HMG-CoA-reductase inhibitors. Deze geneesmiddelen kunnen echter ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals: leververgiftiging, alvleesklierontsteking, neuropathie, polymyalgie en kunnen het niveau aan CoQ10 in het lichaam verminderen. Dit laatste, de verlaging van Q10, is ernstig omdat Q10 nodig is voor o.a. een goede conditie van het hart.
 
Vitamine E is een in vetoplosbare antioxidant. Over de inzet vitamine E bij de behandeling van aderverkalking (atherosclerose) zijn vele wetenschappelijke studies beschikbaar. Vitamine E kan bij de behandeling van aderverkalking (atherosclerose) ingezet worden omdat het:
  • LDL oxydatie verminderd,
  • trombose verminderd en de
  • ontstekingsreactie verminderd.

Bovendien laat onderzoek zien dat extra vitamine E het risico om aan een hart en vaatziekte te overlijden vermindert. Alfa-tocopherol is de beste keuze bij de behandeling van aderverkalking (atherosclerose). De meeste vitamine E supplementen zijn echter op basis van d-tocopherol, dat is geen optimale oplossing.

Wie gezond denkt te eten komt bedrogen uit. Onderzoek laat zien dat we via onze huidige Westerse voeding maar ongeveer 30IE per dag aan vitamine E binnen krijgen terwijl 100 - 800IE per dag gezien wordt als een juiste dosis voor onze gezondheid. Veel Amerikaanse cardiologen realiseren zich dat het slecht gesteld is met onze voeding. De helft van de Amerikaanse cardiologen gebruiken daarom zelf, preventief, vitamine E.

Vitamine E suppletie is extra belangrijk als het LDL verhoogd is. Hierdoor wordt LDL oxydatie verminderd.

Vitamine C

Vitamine C in de vorm van ascorbinezuur is een in wateroplosbare antioxidant. Er zijn vele wetenschappelijke publicaties beschikbaar die aantonen dat extra vitamine C (1000 - 3000mg per dag) onze gezondheid gunstig beïnvloedt en er is ook onderzoek beschikbaar dat aangeeft dat het met onze vitamine C status slecht gesteld is waardoor er een grotere kans bestaat op een hart en vaatziekte.

Vitamine C suppletie mag daarom bij de behandeling van aderverkalking (atherosclerose) niet ontbreken. Vitamine C heeft de volgende gunstige eigenschappen:

  • Vitamine C herstelt de vaatwand
  • Vitamine C vermindert de kans om aan een herseninfarct te overlijden
  • Vitamine C vermindert het risico op een hart en vaatziekte

Aderverkalking (atherosclerose) is een langdurig proces dat vaak in de kinderjaren reeds begonnen is. Daarom is een goede voeding aangevuld met supplementen ook voor kinderen van belang.

Vitamine C kan lichte darmproblemen geven (winderigheid, diaree). Verminder in dat geval de dosis. Ook kan het zijn dat vitamine C in de vorm van ascorbinezuur (de goedkoopste vorm) te zuur is voor de maag. Als dat zo is gebruik dan magnesiumascorbaat, die is niet zuur maar wel wat duurder.

Bromelaine

Bromelaine wordt verkregen uit de ananasplant. Het bevat een aantal zwavelhoudende proteolytische enzymen en wordt vaak ingezet bij spijsverteringsproblemen. Bromelaine kan echter ook ingezet worden om trombose, een van de laatste fasen van aderverkalking te voorkomen of te genezen. Bromelaine is daarom met name een belangrijk middel als uw fibrinogeen niveau hoger is dan 3g/L. Fibrinogeen speelt een belangrijke rol bij de vorming van littekenweefsel waardoor allerlei stoffen die in het bloed voorkomen aan de vaatwand blijven plakken (opbouw plaque). Er zijn onderzoeken die laten zien dat bromelaine in staat is om bestaande vernauwingen te verminderen. Bromelaine kan dus ook goed worden ingezet bij patiënten met angina pectoris (hartkramp).

Controleer het effect van deze behandeling na een half jaar aan de hand van uw fibrinogeen waarde.

Groene thee

LDL heksenjacht
Het geneesmiddelenbeleid van huisartsen en specialisten is met name gericht op LDL verlaging. Toch geven vele onderzoeken aan dat het beter is om het beleid te richten op het verhogen van het HDL. Het is trouwens nog maar de vraag of deze cholesterol verlagende geneesmiddelen wel echt in staat zijn om de LDL omlaag te brengen. Volgens een Spaanse studie (The REALITY Study) was bij ruim 73% van de patiënten die mee deden aan het onderzoek, zelfs na drie jaar intensieve cholesterolverlagende therapie, geen voldoende resultaat bereikt.
 
Er zijn vele onderzoeken beschikbaar over de positieve effecten van groene thee op onze gezondheid. Groene thee vermindert onder anderen het risico op kanker in het algemeen en prostaatkanker in het bijzonder. Bovendien kan groene thee gebruikt worden bij de behandeling van overgewicht. Dit effect wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat groene thee de thermogenesis stimuleert waardoor meer energie wordt verbruikt.

Groene thee kan ook worden ingezet bij de preventie en behandeling van hart en vaatziekten omdat het:

  • Een sterke antioxidant is
  • Het risico op het krijgen van een hartinfarct vermindert
  • De functie van de vaatwand verbetert
  • De kans op trombose vermindert
  • oxy-LDL door groene thee wordt verlaagd

Groene thee heeft al een positief effect op de gezondheid van het hart als er zeven kopjes thee per dag worden gedronken. Patiënten die vanwege hun hartconditie een vochtrestrictie opgelegd hebben gekregen adviseer ik groene thee supplementen te gebruiken.

Policosanol

Policosanol wordt gemaakt van suikerriet. Het is bekend dat policosanol ingezet kan worden bij de verlaging van het cholesterol. Minder bekend is dat het op dit gebied soms beter werkt dan de statine geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen hebben echter ernstige bijwerkingen, policosanol heeft die niet. Maar policosanol doet meer dan LDL verlagen en HDL verhogen. Onderzoek geeft aan dat policosanol ook in staat is om LDL oxidatie te verminderen. Bovendien laat onderzoek zien dat policosanol in staat is om trombose te voorkomen. Policosanol kan dus ingezet worden bij patiënten die geen aspirine kunnen gebruiken. Policosanol heeft echter geen ontstekingsremmend effect, aspirine wel.

20mg policosanol per dag is meestal voldoende bij de behandeling van aderverkalking (atherosclerose).

Red Yeast Rice

Red Yeast Rice, een gefermenteerde rijstsoort, kan met name worden ingezet om het LDL cholesterol te verlagen. Het bevat een kleine hoeveelheid lovastatine. Dat is een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor cholesterol verlaging. De dosis van lovastatine in Red Yeast Rice is echter zo laag dat wetenschappers denken dat ook andere stoffen in Red Yeast Rice verantwoordelijk zijn voor het cholesterol verlagende effect. Er is één onderzoek, uitgevoerd op dieren, dat aangeeft dat Red Yeast Rice het niveau aan Q10 in het lichaam kan verminderen. Dat wordt misschien veroorzaakt door de natuurlijke lovastatine in Red Yeast Rice. 30mg Q10 suppletie per dag is misschien aan te bevelen.

Zorg er voor dat u een goede keuze maakt wat betreft uw Red Yeast Rice product, niet alle producten hebben dezelfde werkingskracht.

Knoflook

Onderzoek over knoflook is duidelijk. Knoflook kan preventief ingezet worden bij aderverkalking. Knoflook heeft de volgende effecten:
  • Het breekt fibrine af waardoor de kans op trombose wordt verminderd.
  • Het vermindert de opbouw van de plaque doordat het de vetopbouw in de vaatwand tegen gaat.
  • Het vermindert de oxidatie van vetten, waaronder de oxidatie van LDL.
Dit zijn allemaal factoren die bij aderverkalking een rol spelen. Knoflook is met name belangrijk voor patiënten met een te hoge fibrinogeen waarde. Deze waarde is o.a. een maat voor het risico op trombose.

Sommige review onderzoeken gaven verschillende uitkomsten over de toepassing van knoflook bij de behandeling van hart en vaatziekten. Wetenschappers denken dat dit werd veroorzaakt doordat niet alle onderzoeken de juiste producten hebben gebruik. Wees daarom zorgvuldig in de keuze van uw knoflook product.

CoQ10

Het is al ruim 20 jaar bekend dat CoQ10 ingezet kan worden bij de behandeling van cardiomyopathie en hartfalen. Zelfs bij patiënten die reeds op de transplantatielijst staan kan Q10 nog met succes worden gebruikt. Meer informatie vindt u in mijn serie over cardiomyopathie. Q10 is echter niet de eerste keuze bij de behandeling of preventie van aderverkalking (atherosclerose). Q10 kan beter ingezet worden bij de behandeling van de gevolgen van aderverkalking (atherosclerose).

CoQ10 kan bijvoorbeeld heel goed worden toegepast bij een acuut hartinfarct. CoQ10 suppletie binnen drie dagen na een hartinfarct heeft nl. een gunstig verloop op deze ziekte. Onderzoek laat zien dat hierdoor de kans op complicaties zoals angina pectoris (hartkramp), ritmestoornissen en een verminderde pompfunctie sterk afnemen. Bij dit onderzoek werd een dosis van 120mg CoQ10 toegepast. Andere onderzoeken laten zien dat hartinfarct patiënten ondanks een juiste medische behandeling door cardiologen toch voordeel hebben bij een aanvullende behandeling met Q10.

CoQ10 kan ook worden gebruikt om een bypass operatie beter te laten verlopen. Onderzoek geeft aan dat patiënten die CoQ10 voor de operatie toegediend kregen veel minder risico hadden op complicaties en beschadigingen aan het hart.

Huisartsen en specialisten schrijven vaak cholesterol verlagende geneesmiddelen uit de "statine klasse" (Lipitor, Crestor, Mevacor, Zocor, etc) voor. Dit zijn HMG-CoA-reductase inhibitors. Deze geneesmiddelen kunnen echter ernstige bijwerkingen veroorzaken en kunnen het niveau van CoQ10 in het lichaam verlagen. Dit laatste, de verlaging van Q10, is ernstig omdat Q10 nodig is voor o.a. een goede conditie van het hart.

L-carnitine

L-carnitine op recept
L-carnitine is een kostbaar supplement. Gelukkig kan het door een arts op recept voorgeschreven worden. De zorgverzekering vergoedt dan de kosten. L-carnitine als geneesmiddel wordt door de firma Sigma Tau geleverd en het heet L-Carnitene, met een "e" in plaats van een "i".
 
L-carnitine kan net zoals Q10 beter ingezet worden bij de behandeling van een reeds bestaande hart of vaatziekte. Het heeft minder effect bij de behandeling of preventie van aderverkalking. L-carnitine kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij de behandeling van cardiomyopathie. Dit onderzoek laat duidelijk zien dat het risico om aan cardiomyopathie te overlijden door carnitine suppletie wordt verminderd. Carnitine verbetert de productie van de bio-energie ATP in het hart door de vetverbranding te stimuleren.

L-carnitine kan net als Q10 worden ingezet om de complicaties die optreden na een hartinfarct te verminderen. Carnitine vermindert o.a. het risico op een dilated cardiomyopathy (vergroting van de linker hartkamer). L-carnitine kan ook gebruikt worden bij patiënten met angina pectoris. Door carnitine suppletie konden deze patiënten zonder problemen een grotere krachtinspanning leveren. Ander onderzoek geeft aan dat L-carnitine ook gebruikt kan worden om de complicaties van een hartinfarct te verminderen. Bij dit onderzoek werd 2 gram carnitine per dag gebruikt.

Ginko Biloba

Er zijn
vele onderzoeken beschikbaar die aangeven dat Ginkgo Biloba de klachten van etalagebenen, een gevolg van aderverkalking, vermindert. Ginkgo Biloba vergroot de afstand die pijnvrij gelopen kan worden. Uit onderzoek blijkt dat een dosis van 240mg per dag het meeste effect op levert.

Ginkgo Biloba kan op recept door een arts worden voorgeschreven. Het heet Tavonin en bevat het EGb761 extract dat tijdens de meeste onderzoeken gebruikt wordt. De zorgverzekering vergoedt de kosten.

Referenties

Hier vindt u alle wetenschappelijke artikelen die voor deze serie zijn gebruikt.
  1. Serial coronary angiographic evidence that antioxidant vitamin intake reduces progression of coronary artery atherosclerosis

  2. Mediterranean Diet, Traditional Risk Factors, and the Rate of Cardiovascular Complications After Myocardial Infarction

  3. Lyon Diet Heart Study: Benefits of a Mediterranean-Style, National Cholesterol Education Program/American Heart Association Step I Dietary Pattern on Cardiovascular Disease

  4. Carbohydrate and weight control: where do we stand?

  5. Dietary olive oil reduces low-density lipoprotein uptake by macrophages and decreases the susceptibility of the lipoprotein to undergo lipid peroxidation

  6. Olive oil and reduced need for antihypertensive medications

  7. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids

  8. Involvement of CYP 2C9 in Mediating the Proinflammatory Effects of Linoleic Acid in Vascular Endothelial Cells

  9. High-Energy Diets, Fatty Acids and Endothelial Cell Function: Implications for Atherosclerosis

  10. Effects of n-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Glucose Homeostasis and Blood Pressure in Essential Hypertension

  11. Dietary modulation of omega-3/omega-6 polyunsaturated fatty acid ratios in patients with breast cancer

  12. Dietary fat and colon cancer: modulating effect of types and amount of dietary fat on ras-p21 function during promotion and progression stages of colon cancer

  13. Comparison of fatty acid profiles in the serum of patients with prostate cancer and benign prostatic hyperplasia

  14. Diet and asthma: has the role of dietary lipids been overlooked in the management of asthma?

  15. Fish-oil fatty acid supplementation in active rheumatoid arthritis. A double-blinded, controlled, crossover study

  16. Omega-3 Fatty Acids in Inflammation and Autoimmune Diseases

  17. Depletion of omega-3 fatty acid levels in red blood cell membranes of depressive patients

  18. Eicosapentaenoic acid treatment in schizophrenia associated with symptom remission, normalisation of blood fatty acids, reduced neuronal membrane phospholipid turnover and structural brain changes

  19. Increasing homicide rates and linoleic acid consumption among five Western countries, 1961-2000

  20. Omega 3 fatty acids in bipolar disorder: a preliminary double-blind, placebo-controlled trial

  21. Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) in children: rationale for its integrative management

  22. Vet Wijzer

  23. The role of linoleic acid in endothelial cell gene expression. Relationship to atherosclerosis

  24. Dietary fat intake and risk of type 2 diabetes in women

  25. Trans-fatty acids intake and risk of myocardial infarction

  26. Serum Trans-Fatty Acids Are Associated with Risk of Prostate Cancer in ß-Carotene and Retinol Efficacy Trial

  27. Dietary trans-monounsaturated fatty acids negatively impact plasma lipids in humans: critical review of the evidence

  28. Influence of trans fatty acids on health

  29. Ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport

  30. Enkele belangrijke ontwikkelingen in de voedselconsumptie

  31. Preventie voor de volksgezondheid

  32. Etikettering transvetzuren in VS per 2006 verplicht

  33. Franse Voedselautoriteit publiceert aanbevelingen voor transvetzuren

  34. Dietary Fiber Reduces Peripheral Arterial Disease Risk in Men

  35. Implications of fiber in different pathologies

  36. Stone agers in the fast lane: chronic degenerative diseases in evolutionary perspective

  37. Hyperinsulinemia as an Independent Risk Factor for Ischemic Heart Disease

  38. Omega-3 fatty acids in the prevention-management of cardiovascular disease

  39. Are fish oils beneficial in the prevention and treatment of coronary artery disease?

  40. Omega-3 fatty acids in the prevention-management of cardiovascular disease

  41. Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell'Infarto miocardico

  42. Effects of Marine Fish Oils on the Anticoagulation Status of Patients Receiving Chronic Warfarin Therapy

  43. Can adults adequately convert alpha-linolenic acid (18:3n-3) to eicosapentaenoic acid (20:5n-3) and docosahexaenoic acid (22:6n-3)?

  44. Effect of antihypertensive agents on the development of type 2 diabetes mellitus

  45. New treatment strategies for patients with hypertension and insulin resistance

  46. Should beta blockers remain first choice in the treatment of primary hypertension? A meta-analysis

  47. Health outcomes associated with calcium antagonists compared with other first-line antihypertensive therapies: a meta-analysis of randomised controlled trials

  48. Can adults adequately convert alpha-linolenic acid (18:3n-3) to eicosapentaenoic acid (20:5n-3) and docosahexaenoic acid (22:6n-3)?

  49. Effects of fish oil concentrate on lipoproteins and apolipoproteins in familial combined hyperlipidemia

  50. Inflammation, Aspirin, and the Risk of Cardiovascular Disease in Apparently Healthy Men

  51. Personal health habits of American cardiologists

  52. Aspirin and coronary artery disease

  53. Low Circulating Folate and Vitamin B6 Concentrations

  54. Folate deficiencies and cardiovascular pathologies

  55. Hyperhomocysteinemia: a risk factor for arterial and venous thrombosis

  56. Vitamin supplements and cardiovascular risk: review of the randomized trials of homocysteine-lowering vitamin supplements

  57. Effect of niacin on atherosclerotic cardiovascular disease

  58. Nicotinic acid: the broad-spectrum lipid drug. A 50th anniversary review

  59. Increasing HDL cholesterol with extended-release nicotinic acid: from promise to practice

  60. Low Dose Betaine Supplementation Leads to Immediate and Long Term Lowering of Plasma Homocysteine in Healthy Men and Women

  61. Effect of homocysteine-lowering nutrients on blood lipids: results from four randomised, placebo-controlled studies in healthy humans

  62. Effect of dietary antioxidant combinations in humans. Protection of LDL by vitamin E but not by beta-carotene

  63. Alpha-tocopherol, an effective inhibitor of platelet adhesion

  64. Anti-inflammatory effects of alpha-tocopherol

  65. Antioxidants and Atherosclerotic Heart Disease

  66. Randomised controlled trial of vitamin E in patients with coronary disease: Cambridge Heart Antioxidant Study (CHAOS)

  67. Vitamin E and heart disease: basic science to clinical intervention trials

  68. Toxic liver damage caused by HMG-CoA reductase inhibitor

  69. Recurrent acute pancreatitis during pravastatin-therapy

  70. Statins and peripheral neuropathy

  71. Polymyalgia, Hypersensitivity Pneumonitis and Other Reactions in Patients Receiving HMG-CoA Reductase Inhibitors

  72. Atorvastatin decreases the coenzyme Q10 level in the blood of patients at risk for cardiovascular disease and stroke

  73. The clinical use of HMG CoA-reductase inhibitors and the associated depletion of coenzyme Q10. A review of animal and human publications

  74. Relationship of plasma level of vitamin C to mortality from ischemic heart disease

  75. Relationship of plasma level of vitamin C to mortality from ischemic heart disease

  76. Increased risk of cardiovascular disease at suboptimal plasma concentrations of essential antioxidants: an epidemiological update with special attention to carotene and vitamin C

  77. Long-Term Ascorbic Acid Administration Reverses Endothelial Vasomotor Dysfunction in Patients With Coronary Artery Disease

  78. Vitamin C and risk of death from stroke and coronary heart disease in cohort of elderly people

  79. Vitamin C deficiency and risk of myocardial infarction: prospective population study of men from eastern Finland

  80. Evolution and progression of atherosclerotic lesions in coronary arteries of children and young adults

  81. Antioxidant Vitamins C and E Improve Endothelial Function in Children With Hyperlipidemia

  82. Fibrinolytic and antithrombotic action of bromelain may eliminate thrombosis in heart patients

  83. Fibrinogen and Silent Atherosclerosis in Subjects With Cardiovascular Risk Factors

  84. Fibrinogen, fibrin and fibrin degradation products in relation to atherosclerosis

  85. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use

  86. Green tea (Camellia sinensis) extract and its possible role in the prevention of cancer

  87. Protective effects of green tea against prostate cancer

  88. Recent findings of green tea extract AR25 (Exolise) and its activity for the treatment of obesity

  89. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans

  90. Tea flavonoids may protect against atherosclerosis: the Rotterdam Study

  91. Short- and Long-Term Black Tea Consumption Reverses Endothelial Dysfunction in Patients With Coronary Artery Disease

  92. Tea flavonoids and cardiovascular health

  93. Polyphenols and cardiovascular disease: effects on endothelial and platelet function

  94. The effects of green tea ingestion over four weeks on atherosclerotic markers

  95. Risk determination of dyslipidemia in populations characterized by low levels of high-density lipoprotein cholesterol

  96. Current lipid management and low cholesterol goal attainment in common daily practice in Spain. The REALITY Study

  97. The green tea, a good choice for cardiovascular disease prevention?

  98. Effects of policosanol and pravastatin on lipid profile, platelet aggregation and endothelemia in older hypercholesterolemic patients

  99. Effects of addition of policosanol to omega-3 fatty acid therapy on the lipid profile of patients with type II hypercholesterolaemia

  100. Effects of policosanol treatment on the susceptibility of low density lipoprotein (LDL) isolated from healthy volunteers to oxidative modification in vitro

  101. Policosanol a new treatment for cardiovascular disease?

  102. Effects of policosanol 20 versus 40 mg/day in the treatment of patients with type II hypercholesterolemia: a 6-month double-blind study

  103. Cholesterol-lowering effects of a proprietary Chinese red-yeast-rice dietary supplement

  104. Cardiovascular disease: C-reactive protein and the inflammatory disease paradigm: HMG-CoA reductase inhibitors, alpha-tocopherol, red yeast rice, and olive oil polyphenols. A review of the literature

  105. Plasma clearance of lovastatin versus chinese red yeast rice in healthy volunteers

  106. Acute administration of red yeast rice (Monascus purpureus) depletes tissue coenzyme Q(10) levels in ICR mice

  107. An analysis of nine proprietary Chinese red yeast rice dietary supplements: implications of variability in chemical profile and contents

  108. Cardiovascular effects of garlic (Allium sativum): a review

  109. Effects of garlic on atherosclerosis

  110. Review: cardiovascular effect of garlic (Allium sativum)

  111. Historical Perspective on Garlic and Cardiovascular Disease

  112. Response of patients in classes III and IV of cardiomyopathy to therapy in a blind and crossover trial with coenzyme Qio

  113. Therapy with coenzyme Q10 of patients in heart failure who are eligible or ineligible for a transplant

  114. Randomized, double-blind placebo-controlled trial of coenzyme Q10 in patients with acute myocardial infarction

  115. Effect of coenzyme Q10 on risk of atherosclerosis in patients with recent myocardial infarction

  116. Clinical experience of coenzyme Q10 to enhance intraoperative myocardial protection in coronary artery revascularization

  117. Clinical experience of coenzyme Q10 to enhance intraoperative myocardial protection in coronary artery revascularization

  118. Three-year survival of patients with heart failure caused by dilated cardiomyopathy and L-carnitine administration

  119. Therapeutic Effects of l-Carnitine and Propionyl-l-carnitine on Cardiovascular Diseases: A Review

  120. Geneesmiddel: Carnitene Sigma Tau

  121. Effects of -Carnitine Ecocardiografia Digitalizzata Infarto Miocardico (CEDIM) trial

  122. Effects of L-carnitine on exercise tolerance in chronic stable angina: a multicenter, double-blind, randomized, placebo controlled crossover study

  123. A randomised, double-blind, placebo-controlled trial of L-carnitine in suspected acute myocardial infarction

  124. Demonstration of the efficacy of ginkgo biloba special extract EGb 761 on intermittent claudication--a placebo-controlled, double-blind multicenter trial

  125. Comparison of two dosages of ginkgo biloba extract EGb 761 in patients with peripheral arterial occlusive disease Fontaine's stage IIb. A randomised, double-blind, multicentric clinical trial

  126. Geneesmiddel: Tavonin

Resultaten

Geplaatst: 13 Dec 2006 14:52

Hallo Corrij en Willy,

Ik heb vandaag contact gehad met dr. Dalmulder voor de bloedwaarden! M'n homocysteine waarde was vorige keer 111 en was nu sterk gedaalt naar 23. Dit was een goede verbetering zei de dokter! We gaan proberen om onder de 10 te komen. Ook heeft hij mij geadviseerd om de Vitamine B12 met 1 tablet per dag te verhogen. Dus dan neem ik er 2 per dag in. Verder hebben we het gehad over het gebruik van Bromelaine. Hij wou hier nu nog niet mee beginnen maar als we de waarden van de homocysteine niet onder de 10 kunnen krijgen schakelen we de Bromelaine in. Ik ga over twee maand weer naar het lab voor de nieuwe bloedwaarden, dan maar hopen dat we onder de 10 zitten. Dus Corrij en Willy, ik wacht nu nog in spanning op de echo van de cardioloog. Deze echo krijg ik op 16 januari. Ik hoop dat jullie zo eerst voldoende weten.. Anders kunnen jullie altijd mailen!

En voor iedereen: Prettige en gezonde kerstdagen!!! En een goed uiteinde!

Met vriendelijke groet,

Willem Kuperus!

Lees het bericht van Willem en de reacties van anderen op het hartfalen (cardiomyopathie) forum.
SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Uw keuze: pilliewillie.nl > behandeling hart en vaatziekten > aderverkalking (atherosclerose) > behandeling aderverkalking (atherosclerose)

Ondersteun mijn werk en plaats een link naar aderverkalking-atherosclerose.pilliewillie.nl

Copyright © 15 January 2014

Site Map Contact

  • Home
  • Resultaten
  • Forum
  • Online therapeut
  • Gratis informatie
  • Zoeken
  • Contact
  • 10 stappenplan
  • Oorzaken
  • Gevolgen
  • Diagnose
  • Behandeling
  • Wetenschappelijk onderzoek
  • Aanbevolen supplementen