Voeding
Dagelijks groente, fruit, weinig koolhydraten een salade en olijfolie
Voeding is een belangrijk aspect bij het voorkomen van hart en vaatziekten. Zo blijkt een Mediteraan dieet grote voordelen op te leveren voor onze gezondheid, met name voor de gezondheid van het hart. Ook duidelijk is dat dagelijks groente en fruit en weinig koolhydraten gezond is voor het hart. Vooral de keuzes die gemaakt worden op het gebied van vetten zijn belangrijk. Het gebruik van bijvoorbeeld extra virgin olijfolie blijkt grote voordelen te hebben bij het voorkomen van LDL oxidatie en hoge bloeddruk. Maar er kunnen ook makkelijk verkeerde keuzes worden gemaakt.Het drama van zonnebloemolie
De Nederlandse overheid begon begin 70er jaren met een campagne om de bevolking minder verzadigd vet en meer onverzadigd vet te laten eten. Dierlijk vet werd in de ban gedaan en plantaardig vet werd gezond verklaard. De industrie reageerde op dit credo met een aantal op plantaardige zonnebloemolie gebaseerde producten. Voorbeelden zijn: zonnebloemolie en plantaardige margarine die werd aangeprezen met: “linolzuur goed voor hart en bloedvaten”.
Dit advies had rampzalige gevolgen. Door een overmatige consumptie van plantaardige olie steeg de inname van ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuur en werd de balans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren verstoord. Bovendien veroorzaakt linolzuur in zonnebloemolie volgens wetenschappelijk onderzoek ontstekingen aan onze vaatwanden en arteriosclerose. De verstoring in de essentiële vetzuren balans had ook ernstige gevolgen voor onze gezondheid en heeft in de afgelopen veertig jaar een toename van hoge bloeddruk, borstkanker, dikkedarmkanker, prostaatkanker astma, artritis, de ziekte van Crohn, depressie, schizofrenie, agressie, bipolaire depressie en ADHD veroorzaakt.
De Nederlandse overheid, zet de Nederlandse bevolking opnieuw op het verkeerde been in de nieuwe campagne VetWijzer. De overheid zegt nl. niets over de schadelijke effecten van meervoudig onverzadigd vet bij verhitting en geeft ook niet aan dat zonnebloemolie, de meest gebruikte plantaardige olie in Nederland, het risico op hart en vaatziekten vergroot.
Geen transvetten
Transvetten zijn kunstmatige vetten die ontstaan bij de productie van margarine. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van plantaardige onverzadigde olie die moet worden omgezet in een smeerbare margarine vorm. Tijdens dit proces ontstaan de schadelijke transvetten.Transvetten zijn slecht voor onze gezondheid. Ze verhogen de kans op het verkrijgen van diabetes type 2, hart en vaatziekten, een hartinfarct, prostaatkanker, dikke darm kanker en borstkanker. Bovendien verhoogt de consumptie van transvetten het LDL (slechte) cholesterol, verlaagt het HDL (goede) cholesterol en verhoogt het lipoproteïne-A. Allemaal factoren die de kans op een hartziekte vergroten. Slechts enkele grammen extra van deze transvetten in de dagelijkse voeding vergroot de kans op een van de bovenstaande ziekten aanmerkelijk.
Een Deens onderzoek uitgevoerd door Stender en in 2004 gepubliceerd geeft aan dat de consumptie van transvetten een hogere kans geven op het krijgen van hart en vaatziekten. Afhankelijk van de hoeveelheid transvetten die worden gegeten kan de kans op hart en vaatziekten, volgens Stender, zelfs oplopen van 2,5 – 10 maal. Bovendien bleek dat Deens junkfood (frites, kant en klaar etc.) uit Deense winkels zoveel transvetten te bevatten dat mensen die regelmatig junkfood aten ver boven de maximum toegestane grens voor transvetten zouden uitkomen. Om een en ander te reguleren heeft de Deense overheid besloten dat Deense voeding die meer dan 2% transvetten bevat na 1 januari 2004 niet meer verkocht mag worden.
De cijfers van de Nederlandse overheid zijn zeer verontrustend. Volgens een rapport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vormden transvetzuren in 1995 nog 2% van de totale energie inname. Met andere woorden, 2% van de energie die de gemiddelde Nederlander uit voeding verkrijgt kwam van transvetten. Enkele jaren later was dit percentage volgens de overheid gedaald tot 1,7%.
De overheid wil de hoeveelheid transvetten in de Nederlandse voeding voor 2010 terug brengen tot 1% van de totale energie inname. Dit wil zij doen door extra regelgeving en voorlichting. Een goede start zou hier zijn als in de VetWijzer van het VoedingsCentrum ook melding werd gemaakt van het feit dat margarine transvetten bevatten. Dat is nu niet het geval. Ook zou het een goede zaak zijn als de overheid het voor producenten van voedingsmiddelen verplicht stelde om de hoeveelheid transvetten die in het product aanwezig zijn op het etiket op te nemen. De Amerikaanse overheid heeft de wetgeving op dit punt al aangepast en de Franse overheid heeft gelijksoortige plannen.
Vooral vezelrijke voeding
Verder laat grootschalig onderzoek zien dat vezelrijke voeding de kans op hart en vaatziekten, met name perifere coronaire vaatziekten, vermindert. Om het risico op welvaartsziekten zoals hart en vaatziekten te verkleinen is het belangrijk dat we ongeveer 25 - 30 gram voedingsvezels per dag binnen krijgen. Voor mensen die bruinbrood eten heb ik helaas slecht nieuws. Bruinbrood bevat te weinig vezels. Met twee bruine boterhammen kom je nauwelijks aan de 3 gram, terwijl de mens voor een goede gezondheid meer dan 30 gram per dag nodig heeft. Witbrood bevat zelfs maar 1 gram vezels per twee boterhammen. Het is trouwens nog maar de vraag of een mens geschikt is voor het eten van graanproducten die zo'n 10.000 jaar geleden in onze voeding werden geïntroduceerd. Wetenschappers twijfelen daar sterk aan. De oplossing moet hier dan ook gezocht worden in de consumptie van peulvruchten, linzen, kikkererwten, bonen etc. Deze voeding bevat wel een gezonde hoeveelheid vezels
Voorkom overgewicht
Eet met mate, vooral weinig koolhydraten en voorkom overgewicht. Recente publicaties geven aan dat een groot aantal gevallen van overgewicht toegeschreven kan worden aan een stofwisselingsstoornis met de naam hyperinsulinemie (chronisch verhoogde insulinespiegels). Veel artsen zien hyperinsulinemie als een voorstadium van diabetes type II. Er zijn vele onderzoeken beschikbaar die aangeven dat hyperinsulinemie de kans op het verkrijgen van hart en vaatziekten vergroot.Veel vette niet gekweekte vis
Vette vis is gezond voor het hart, vooral vis die niet gekweekt is. Vis bevat veel omega-3 vetzuren, met name EPA en DHA. Onderzoek geeft aan dat EPA en DHA uit vette vis het risico op hart en vaatziekten vermindert. Voor wie geen vis lust en zich toch wil beschermen tegen hart en vaatziekten is visolie suppletie de enige effectieve oplossing.
EPA en DHA
Visolie kan een bloedverdunnend effect hebben. Onderzoek geeft echter aan dat 3 - 6 gram visolie per dag geen significante verandering in de stolling van het bloed te zien geeft. Toch zou ik voor de zekerheid uw arts informeren als u van plan bent om visolie te combineren met ontstollingsmiddelen.
Het lichaam kan van andere omega-3 vetzuren zelf DHA en EPA maken. Maar uit recent onderzoek blijkt dat proces niet erg efficiënt werkt en bovendien afhankelijk is van een groot aantal andere nutriënten en bovendien slechter loopt naar mate we ouder worden. Zo kan er ondanks een voldoende omega-3 consumptie toch een EPA en vooral een DHA tekort ontstaan. DHA en EPA suppletie is met name aan te bevelen als uw triglyceride waarde in uw bloed verhoogd is.
Bij het gebruik van visolie is vitamine E suppletie noodzakelijk. Visolie is meervoudig onverzadigd vet en moet door ons anti-oxidant systeem optimaal beschermt kunnen worden tegen oxidatie.
Aspirine
Als uw CRP waarde hoger is dan 1mg/L, en als u op dat ogenblik geen last heeft van een systemische infectie, dan kan dit duiden op een ontstekingsreactie als gevolg van aderverkalking (atherosclerose). Als u niet behandeld wordt voor een hersenbloeding of behandeld wordt met ontstollingsmiddelen dan kunt u een lage dosis aspirine gebruiken om deze ontstekingsreactie te verminderen. 30% van alle Amerikaanse cardiologen gebruiken zelf ook een lage dosis aspirine om het risico op hart en vaatziekten te verminderen.Een lage dosis aspirine vermindert niet alleen de ontstekingsreactie bij aderverkalking (atherosclerose) maar vermindert ook de kans op trombose.
Overleg met uw arts of hij u een "kinder aspirientje" wil voorschrijven, of gebruik een kwart aspirine per dag. Let wel op dat u aspirine gebruikt en geen paracetamol want dat werkt niet. Controleer het effect van deze behandeling na een half jaar aan de hand van uw CRP waarde.
B vitamines
Er is een duidelijke relatie tussen een te lage foliumzuur en B6 bloedwaarde en een verhoogde homocysteïne en daarmee een verhoogd risico op een hart en vaatziekte. Andere onderzoeken bevestigen deze visie.Als homocysteine niet voldoende wordt omgezet in methionine doordat het remethylatie proces niet goed verloopt is er vaak een tekort aan foliumzuur. Als het overtollige homocysteïne niet voldoende door de lever via het transsulfuratie pad wordt omgezet in cysteine is er ook sprake van een tekort aan B6 en B12.
Als uw homocysteine niveau hoger is dan 6,3 mmol/L is het verstandig om door middel van foliumzuur, B6 en B12 te proberen om deze waarde te verlagen. Met deze combinatie ondersteunt u zowel het remethylatie proces van homocysteïne naar methionine als ook het transsulfuratie proces in de lever dat homocysteine afbreekt in cysteine.
Als het homocysteine niveau niet voldoende omlaag gebracht kan worden met foliumzuur, B6 en B12 kan aan dit behandelingsprotocol ook niacine (B3) worden toegevoegd. Niacine kan als bijwerking een flush veroorzaken. Gebruik in dat geval een "flush free" product. Niacine heeft ook een gunstig effect op het cholesterol. Het verhoogt HDL en verlaagt het LDL. Overleg met een arts of hij u Nispan wil voorschrijven. Niaspan wordt in het lichaam omgezet in niacine. Geef deze informatie aan uw arts
Controleer het effect van deze behandeling na een half jaar aan de hand van uw Homocysteine waarde.
Betaïne (Trimethylglycine)
Betaïne (Trimethylglycine) kan ook het homocysteine niveau verlagen, maar sommige onderzoeken geven aan dat het ook het LDL verhoogt. Niet duidelijk is of de voordelen tegen de nadelen opwegen.Vitamine E
Bovendien laat onderzoek zien dat extra vitamine E het risico om aan een hart en vaatziekte te overlijden vermindert. Alfa-tocopherol is de beste keuze bij de behandeling van aderverkalking (atherosclerose). De meeste vitamine E supplementen zijn echter op basis van d-tocopherol, dat is geen optimale oplossing.
Wie gezond denkt te eten komt bedrogen uit. Onderzoek laat zien dat we via onze huidige Westerse voeding maar ongeveer 30IE per dag aan vitamine E binnen krijgen terwijl 100 - 800IE per dag gezien wordt als een juiste dosis voor onze gezondheid. Veel Amerikaanse cardiologen realiseren zich dat het slecht gesteld is met onze voeding. De helft van de Amerikaanse cardiologen gebruiken daarom zelf, preventief, vitamine E.
Vitamine E suppletie is extra belangrijk als het LDL verhoogd is. Hierdoor wordt LDL oxydatie verminderd.
Vitamine C
Vitamine C in de vorm van ascorbinezuur is een in wateroplosbare antioxidant. Er zijn vele wetenschappelijke publicaties beschikbaar die aantonen dat extra vitamine C (1000 - 3000mg per dag) onze gezondheid gunstig beïnvloedt en er is ook onderzoek beschikbaar dat aangeeft dat het met onze vitamine C status slecht gesteld is waardoor er een grotere kans bestaat op een hart en vaatziekte.Vitamine C suppletie mag daarom bij de behandeling van aderverkalking (atherosclerose) niet ontbreken. Vitamine C heeft de volgende gunstige eigenschappen:
- Vitamine C herstelt de vaatwand
- Vitamine C vermindert de kans om aan een herseninfarct te overlijden
- Vitamine C vermindert het risico op een hart en vaatziekte
Aderverkalking (atherosclerose) is een langdurig proces dat vaak in de kinderjaren reeds begonnen is. Daarom is een goede voeding aangevuld met supplementen ook voor kinderen van belang.
Vitamine C kan lichte darmproblemen geven (winderigheid, diaree). Verminder in dat geval de dosis. Ook kan het zijn dat vitamine C in de vorm van ascorbinezuur (de goedkoopste vorm) te zuur is voor de maag. Als dat zo is gebruik dan magnesiumascorbaat, die is niet zuur maar wel wat duurder.
Bromelaine
Bromelaine wordt verkregen uit de ananasplant. Het bevat een aantal zwavelhoudende proteolytische enzymen en wordt vaak ingezet bij spijsverteringsproblemen. Bromelaine kan echter ook ingezet worden om trombose, een van de laatste fasen van aderverkalking te voorkomen of te genezen. Bromelaine is daarom met name een belangrijk middel als uw fibrinogeen niveau hoger is dan 3g/L. Fibrinogeen speelt een belangrijke rol bij de vorming van littekenweefsel waardoor allerlei stoffen die in het bloed voorkomen aan de vaatwand blijven plakken (opbouw plaque). Er zijn onderzoeken die laten zien dat bromelaine in staat is om bestaande vernauwingen te verminderen. Bromelaine kan dus ook goed worden ingezet bij patiënten met angina pectoris (hartkramp).Controleer het effect van deze behandeling na een half jaar aan de hand van uw fibrinogeen waarde.
Groene thee
Groene thee kan ook worden ingezet bij de preventie en behandeling van hart en vaatziekten omdat het:
- Een sterke antioxidant is
- Het risico op het krijgen van een hartinfarct vermindert
- De functie van de vaatwand verbetert
- De kans op trombose vermindert
- oxy-LDL door groene thee wordt verlaagd
Groene thee heeft al een positief effect op de gezondheid van het hart als er zeven kopjes thee per dag worden gedronken. Patiënten die vanwege hun hartconditie een vochtrestrictie opgelegd hebben gekregen adviseer ik groene thee supplementen te gebruiken.
Policosanol
Policosanol wordt gemaakt van suikerriet. Het is bekend dat policosanol ingezet kan worden bij de verlaging van het cholesterol. Minder bekend is dat het op dit gebied soms beter werkt dan de statine geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen hebben echter ernstige bijwerkingen, policosanol heeft die niet. Maar policosanol doet meer dan LDL verlagen en HDL verhogen. Onderzoek geeft aan dat policosanol ook in staat is om LDL oxidatie te verminderen. Bovendien laat onderzoek zien dat policosanol in staat is om trombose te voorkomen. Policosanol kan dus ingezet worden bij patiënten die geen aspirine kunnen gebruiken. Policosanol heeft echter geen ontstekingsremmend effect, aspirine wel.20mg policosanol per dag is meestal voldoende bij de behandeling van aderverkalking (atherosclerose).
Red Yeast Rice
Red Yeast Rice, een gefermenteerde rijstsoort, kan met name worden ingezet om het LDL cholesterol te verlagen. Het bevat een kleine hoeveelheid lovastatine. Dat is een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor cholesterol verlaging. De dosis van lovastatine in Red Yeast Rice is echter zo laag dat wetenschappers denken dat ook andere stoffen in Red Yeast Rice verantwoordelijk zijn voor het cholesterol verlagende effect. Er is één onderzoek, uitgevoerd op dieren, dat aangeeft dat Red Yeast Rice het niveau aan Q10 in het lichaam kan verminderen. Dat wordt misschien veroorzaakt door de natuurlijke lovastatine in Red Yeast Rice. 30mg Q10 suppletie per dag is misschien aan te bevelen.Zorg er voor dat u een goede keuze maakt wat betreft uw Red Yeast Rice product, niet alle producten hebben dezelfde werkingskracht.
Knoflook
Onderzoek over knoflook is duidelijk. Knoflook kan preventief ingezet worden bij aderverkalking. Knoflook heeft de volgende effecten:- Het breekt fibrine af waardoor de kans op trombose wordt verminderd.
- Het vermindert de opbouw van de plaque doordat het de vetopbouw in de vaatwand tegen gaat.
- Het vermindert de oxidatie van vetten, waaronder de oxidatie van LDL.
Sommige review onderzoeken gaven verschillende uitkomsten over de toepassing van knoflook bij de behandeling van hart en vaatziekten. Wetenschappers denken dat dit werd veroorzaakt doordat niet alle onderzoeken de juiste producten hebben gebruik. Wees daarom zorgvuldig in de keuze van uw knoflook product.
CoQ10
Het is al ruim 20 jaar bekend dat CoQ10 ingezet kan worden bij de behandeling van cardiomyopathie en hartfalen. Zelfs bij patiënten die reeds op de transplantatielijst staan kan Q10 nog met succes worden gebruikt. Meer informatie vindt u in mijn serie over cardiomyopathie. Q10 is echter niet de eerste keuze bij de behandeling of preventie van aderverkalking (atherosclerose). Q10 kan beter ingezet worden bij de behandeling van de gevolgen van aderverkalking (atherosclerose).CoQ10 kan bijvoorbeeld heel goed worden toegepast bij een acuut hartinfarct. CoQ10 suppletie binnen drie dagen na een hartinfarct heeft nl. een gunstig verloop op deze ziekte. Onderzoek laat zien dat hierdoor de kans op complicaties zoals angina pectoris (hartkramp), ritmestoornissen en een verminderde pompfunctie sterk afnemen. Bij dit onderzoek werd een dosis van 120mg CoQ10 toegepast. Andere onderzoeken laten zien dat hartinfarct patiënten ondanks een juiste medische behandeling door cardiologen toch voordeel hebben bij een aanvullende behandeling met Q10.
CoQ10 kan ook worden gebruikt om een bypass operatie beter te laten verlopen. Onderzoek geeft aan dat patiënten die CoQ10 voor de operatie toegediend kregen veel minder risico hadden op complicaties en beschadigingen aan het hart.
Huisartsen en specialisten schrijven vaak cholesterol verlagende geneesmiddelen uit de "statine klasse" (Lipitor, Crestor, Mevacor, Zocor, etc) voor. Dit zijn HMG-CoA-reductase inhibitors. Deze geneesmiddelen kunnen echter ernstige bijwerkingen veroorzaken en kunnen het niveau van CoQ10 in het lichaam verlagen. Dit laatste, de verlaging van Q10, is ernstig omdat Q10 nodig is voor o.a. een goede conditie van het hart.
L-carnitine
L-carnitine kan net als Q10 worden ingezet om de complicaties die optreden na een hartinfarct te verminderen. Carnitine vermindert o.a. het risico op een dilated cardiomyopathy (vergroting van de linker hartkamer). L-carnitine kan ook gebruikt worden bij patiënten met angina pectoris. Door carnitine suppletie konden deze patiënten zonder problemen een grotere krachtinspanning leveren. Ander onderzoek geeft aan dat L-carnitine ook gebruikt kan worden om de complicaties van een hartinfarct te verminderen. Bij dit onderzoek werd 2 gram carnitine per dag gebruikt.
Ginko Biloba
Er zijn vele onderzoeken beschikbaar die aangeven dat Ginkgo Biloba de klachten van etalagebenen, een gevolg van aderverkalking, vermindert. Ginkgo Biloba vergroot de afstand die pijnvrij gelopen kan worden. Uit onderzoek blijkt dat een dosis van 240mg per dag het meeste effect op levert.Ginkgo Biloba kan op recept door een arts worden voorgeschreven. Het heet Tavonin en bevat het EGb761 extract dat tijdens de meeste onderzoeken gebruikt wordt. De zorgverzekering vergoedt de kosten.
Referenties
Hier vindt u alle wetenschappelijke artikelen die voor deze serie zijn gebruikt.- Serial coronary angiographic evidence that antioxidant vitamin intake reduces progression of coronary artery atherosclerosis
- Mediterranean Diet, Traditional Risk Factors, and the Rate of Cardiovascular Complications After Myocardial Infarction
- Lyon Diet Heart Study: Benefits of a Mediterranean-Style, National Cholesterol Education Program/American Heart Association Step I Dietary Pattern on Cardiovascular Disease
- Carbohydrate and weight control: where do we stand?
- Dietary olive oil reduces low-density lipoprotein uptake by macrophages and decreases the susceptibility of the lipoprotein to undergo lipid peroxidation
- Olive oil and reduced need for antihypertensive medications
- The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids
- Involvement of CYP 2C9 in Mediating the Proinflammatory Effects of Linoleic Acid in Vascular Endothelial Cells
- High-Energy Diets, Fatty Acids and Endothelial Cell Function: Implications for Atherosclerosis
- Effects of n-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Glucose Homeostasis and Blood Pressure in Essential Hypertension
- Dietary modulation of omega-3/omega-6 polyunsaturated fatty acid ratios in patients with breast cancer
- Dietary fat and colon cancer: modulating effect of types and amount of dietary fat on ras-p21 function during promotion and progression stages of colon cancer
- Comparison of fatty acid profiles in the serum of patients with prostate cancer and benign prostatic hyperplasia
- Diet and asthma: has the role of dietary lipids been overlooked in the management of asthma?
- Fish-oil fatty acid supplementation in active rheumatoid arthritis. A double-blinded, controlled, crossover study
- Omega-3 Fatty Acids in Inflammation and Autoimmune Diseases
- Depletion of omega-3 fatty acid levels in red blood cell membranes of depressive patients
- Eicosapentaenoic acid treatment in schizophrenia associated with symptom remission, normalisation of blood fatty acids, reduced neuronal membrane phospholipid turnover and structural brain changes
- Increasing homicide rates and linoleic acid consumption among five Western countries, 1961-2000
- Omega 3 fatty acids in bipolar disorder: a preliminary double-blind, placebo-controlled trial
- Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) in children: rationale for its integrative management
- Vet Wijzer
- The role of linoleic acid in endothelial cell gene expression. Relationship to atherosclerosis
- Dietary fat intake and risk of type 2 diabetes in women
- Trans-fatty acids intake and risk of myocardial infarction
- Serum Trans-Fatty Acids Are Associated with Risk of Prostate Cancer in ß-Carotene and Retinol Efficacy Trial
- Dietary trans-monounsaturated fatty acids negatively impact plasma lipids in humans: critical review of the evidence
- Influence of trans fatty acids on health
- Ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport
- Enkele belangrijke ontwikkelingen in de voedselconsumptie
- Preventie voor de volksgezondheid
- Etikettering transvetzuren in VS per 2006 verplicht
- Franse Voedselautoriteit publiceert aanbevelingen voor transvetzuren
- Dietary Fiber Reduces Peripheral Arterial Disease Risk in Men
- Implications of fiber in different pathologies
- Stone agers in the fast lane: chronic degenerative diseases in evolutionary perspective
- Hyperinsulinemia as an Independent Risk Factor for Ischemic Heart Disease
- Omega-3 fatty acids in the prevention-management of cardiovascular disease
- Are fish oils beneficial in the prevention and treatment of coronary artery disease?
- Omega-3 fatty acids in the prevention-management of cardiovascular disease
- Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell'Infarto miocardico
- Effects of Marine Fish Oils on the Anticoagulation Status of Patients Receiving Chronic Warfarin Therapy
- Can adults adequately convert alpha-linolenic acid (18:3n-3) to eicosapentaenoic acid (20:5n-3) and docosahexaenoic acid (22:6n-3)?
- Effect of antihypertensive agents on the development of type 2 diabetes mellitus
- New treatment strategies for patients with hypertension and insulin resistance
- Should beta blockers remain first choice in the treatment of primary hypertension? A meta-analysis
- Health outcomes associated with calcium antagonists compared with other first-line antihypertensive therapies: a meta-analysis of randomised controlled trials
- Can adults adequately convert alpha-linolenic acid (18:3n-3) to eicosapentaenoic acid (20:5n-3) and docosahexaenoic acid (22:6n-3)?
- Effects of fish oil concentrate on lipoproteins and apolipoproteins in familial combined hyperlipidemia
- Inflammation, Aspirin, and the Risk of Cardiovascular Disease in Apparently Healthy Men
- Personal health habits of American cardiologists
- Aspirin and coronary artery disease
- Low Circulating Folate and Vitamin B6 Concentrations
- Folate deficiencies and cardiovascular pathologies
- Hyperhomocysteinemia: a risk factor for arterial and venous thrombosis
- Vitamin supplements and cardiovascular risk: review of the randomized trials of homocysteine-lowering vitamin supplements
- Effect of niacin on atherosclerotic cardiovascular disease
- Nicotinic acid: the broad-spectrum lipid drug. A 50th anniversary review
- Increasing HDL cholesterol with extended-release nicotinic acid: from promise to practice
- Low Dose Betaine Supplementation Leads to Immediate and Long Term Lowering of Plasma Homocysteine in Healthy Men and Women
- Effect of homocysteine-lowering nutrients on blood lipids: results from four randomised, placebo-controlled studies in healthy humans
- Effect of dietary antioxidant combinations in humans. Protection of LDL by vitamin E but not by beta-carotene
- Alpha-tocopherol, an effective inhibitor of platelet adhesion
- Anti-inflammatory effects of alpha-tocopherol
- Antioxidants and Atherosclerotic Heart Disease
- Randomised controlled trial of vitamin E in patients with coronary disease: Cambridge Heart Antioxidant Study (CHAOS)
- Vitamin E and heart disease: basic science to clinical intervention trials
- Toxic liver damage caused by HMG-CoA reductase inhibitor
- Recurrent acute pancreatitis during pravastatin-therapy
- Statins and peripheral neuropathy
- Polymyalgia, Hypersensitivity Pneumonitis and Other Reactions in Patients Receiving HMG-CoA Reductase Inhibitors
- Atorvastatin decreases the coenzyme Q10 level in the blood of patients at risk for cardiovascular disease and stroke
- The clinical use of HMG CoA-reductase inhibitors and the associated depletion of coenzyme Q10. A review of animal and human publications
- Relationship of plasma level of vitamin C to mortality from ischemic heart disease
- Relationship of plasma level of vitamin C to mortality from ischemic heart disease
- Increased risk of cardiovascular disease at suboptimal plasma concentrations of essential antioxidants: an epidemiological update with special attention to carotene and vitamin C
- Long-Term Ascorbic Acid Administration Reverses Endothelial Vasomotor Dysfunction in Patients With Coronary Artery Disease
- Vitamin C and risk of death from stroke and coronary heart disease in cohort of elderly people
- Vitamin C deficiency and risk of myocardial infarction: prospective population study of men from eastern Finland
- Evolution and progression of atherosclerotic lesions in coronary arteries of children and young adults
- Antioxidant Vitamins C and E Improve Endothelial Function in Children With Hyperlipidemia
- Fibrinolytic and antithrombotic action of bromelain may eliminate thrombosis in heart patients
- Fibrinogen and Silent Atherosclerosis in Subjects With Cardiovascular Risk Factors
- Fibrinogen, fibrin and fibrin degradation products in relation to atherosclerosis
- Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use
- Green tea (Camellia sinensis) extract and its possible role in the prevention of cancer
- Protective effects of green tea against prostate cancer
- Recent findings of green tea extract AR25 (Exolise) and its activity for the treatment of obesity
- Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans
- Tea flavonoids may protect against atherosclerosis: the Rotterdam Study
- Short- and Long-Term Black Tea Consumption Reverses Endothelial Dysfunction in Patients With Coronary Artery Disease
- Tea flavonoids and cardiovascular health
- Polyphenols and cardiovascular disease: effects on endothelial and platelet function
- The effects of green tea ingestion over four weeks on atherosclerotic markers
- Risk determination of dyslipidemia in populations characterized by low levels of high-density lipoprotein cholesterol
- Current lipid management and low cholesterol goal attainment in common daily practice in Spain. The REALITY Study
- The green tea, a good choice for cardiovascular disease prevention?
- Effects of policosanol and pravastatin on lipid profile, platelet aggregation and endothelemia in older hypercholesterolemic patients
- Effects of addition of policosanol to omega-3 fatty acid therapy on the lipid profile of patients with type II hypercholesterolaemia
- Effects of policosanol treatment on the susceptibility of low density lipoprotein (LDL) isolated from healthy volunteers to oxidative modification in vitro
- Policosanol a new treatment for cardiovascular disease?
- Effects of policosanol 20 versus 40 mg/day in the treatment of patients with type II hypercholesterolemia: a 6-month double-blind study
- Cholesterol-lowering effects of a proprietary Chinese red-yeast-rice dietary supplement
- Cardiovascular disease: C-reactive protein and the inflammatory disease paradigm: HMG-CoA reductase inhibitors, alpha-tocopherol, red yeast rice, and olive oil polyphenols. A review of the literature
- Plasma clearance of lovastatin versus chinese red yeast rice in healthy volunteers
- Acute administration of red yeast rice (Monascus purpureus) depletes tissue coenzyme Q(10) levels in ICR mice
- An analysis of nine proprietary Chinese red yeast rice dietary supplements: implications of variability in chemical profile and contents
- Cardiovascular effects of garlic (Allium sativum): a review
- Effects of garlic on atherosclerosis
- Review: cardiovascular effect of garlic (Allium sativum)
- Historical Perspective on Garlic and Cardiovascular Disease
- Response of patients in classes III and IV of cardiomyopathy to
therapy in a blind and crossover trial with coenzyme Qio
- Therapy with coenzyme Q10 of patients in heart failure who are eligible or ineligible for a transplant
- Randomized, double-blind placebo-controlled trial of coenzyme Q10 in patients with acute myocardial infarction
- Effect of coenzyme Q10 on risk of atherosclerosis in patients with recent myocardial infarction
- Clinical experience of coenzyme Q10 to enhance intraoperative myocardial protection in coronary artery revascularization
- Clinical experience of coenzyme Q10 to enhance intraoperative myocardial protection in coronary artery revascularization
- Three-year survival of patients with heart failure caused by dilated cardiomyopathy and L-carnitine administration
- Therapeutic Effects of l-Carnitine and Propionyl-l-carnitine on Cardiovascular Diseases: A Review
- Geneesmiddel: Carnitene Sigma Tau
- Effects of -Carnitine Ecocardiografia Digitalizzata Infarto Miocardico (CEDIM) trial
- Effects of L-carnitine on exercise tolerance in chronic stable angina: a multicenter, double-blind, randomized, placebo controlled crossover study
- A randomised, double-blind, placebo-controlled trial of L-carnitine in suspected acute myocardial infarction
- Demonstration of the efficacy of ginkgo biloba special extract EGb 761 on intermittent claudication--a placebo-controlled, double-blind multicenter trial
- Comparison of two dosages of ginkgo biloba extract EGb 761 in patients with peripheral arterial occlusive disease Fontaine's stage IIb. A randomised, double-blind, multicentric clinical trial
- Geneesmiddel: Tavonin
Resultaten
Geplaatst: 13 Dec 2006 14:52
Hallo Corrij en Willy,Ik heb vandaag contact gehad met dr. Dalmulder voor de bloedwaarden! M'n homocysteine waarde was vorige keer 111 en was nu sterk gedaalt naar 23. Dit was een goede verbetering zei de dokter! We gaan proberen om onder de 10 te komen. Ook heeft hij mij geadviseerd om de Vitamine B12 met 1 tablet per dag te verhogen. Dus dan neem ik er 2 per dag in. Verder hebben we het gehad over het gebruik van Bromelaine. Hij wou hier nu nog niet mee beginnen maar als we de waarden van de homocysteine niet onder de 10 kunnen krijgen schakelen we de Bromelaine in. Ik ga over twee maand weer naar het lab voor de nieuwe bloedwaarden, dan maar hopen dat we onder de 10 zitten. Dus Corrij en Willy, ik wacht nu nog in spanning op de echo van de cardioloog. Deze echo krijg ik op 16 januari. Ik hoop dat jullie zo eerst voldoende weten.. Anders kunnen jullie altijd mailen!
En voor iedereen: Prettige en gezonde kerstdagen!!! En een goed uiteinde!
Met vriendelijke groet,
Willem Kuperus!
Lees het bericht van Willem en de reacties van anderen op het hartfalen (cardiomyopathie) forum.
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie