Oorzaak van een hartinfarct (hartaanval)
Aderverkalking (atherosclerose) is de voornaamste oorzaak voor het ontstaan van hart en vaat ziekten zoals een hartinfarct (myocardial ischemie). Aderverkalking (atherosclerose) veroorzaakt een verharding en vernauwing van de vaatwanden. Hierdoor wordt een goede werking van het vaatstelsel sterk verminderd. De behandeling van aderverkalking (atherosclerose) kan de kans op een hartinfarct (hartaanval) of het opnieuw optreden van een hartinfarct (hartaanval) aanmerkelijk verminderen.Risico groepen hartinfarct (hartaanval)
Sommige mensen hebben een groter risico op het krijgen van een hartinfarct (hartaanval) dan anderen. U behoort tot de risicogroep als één of meerdere aspecten voor u van toepassing is.- Eén van uw ouders ontwikkelde voor het 60ste levensjaar een hart en vaatziekte (erfelijke factor)
- Roken en in iets mindere mate mee roken
- Diabetes
- Overgewicht
- Hoge bloeddruk
- Verkeerde voeding
- Chronische stress
- Te weinig beweging
- Vrouwen die een hormoontherapie toepassen en in mindere mate vrouwenen die de anti-conceptiepil gebruiken.
Symptomen hartinfarct (hartaanval)
Gezien de onmiddellijke omstanders zowel als het slachtoffer zelf, vaak de eerste symptomen van een hartinfarct (hartaanval) miskennen, wordt een vroege alarmering nogal eens uitgesteld. Het klassieke symptoom geassocieerd met een hartinfarct (hartaanval). is een dof ongemak achter het borstbeen, dikwijls omschreven als een "druk" of een "spanning", eventueel uitstralend naar de linkerarm, de hals of de kaak. Aan deze klachten worden vaak nog kortademigheid, hartkloppingen, misselijkheid, braken of zweten toegevoegd. De symptomen van angor pectoris duren typisch minder dan vijftien minuten, in contrast met de symptomen van een acuut myocardinfarct ("hartinfarct") welke langer dan vijftien minuten aanslepen.Sommige slachtoffers hebben echter minder typische klachten van ongemak op de borst. Het slachtoffer kan zich uitsluitend duizelig voelen, kortademig, misselijk, flauwvallen of koud zweet vertonen. Het ongemak kan minder goed gelokaliseerd zijn dan de klassieke pijn op de borst en kan uitstralen naar de rug, of zich bevinden tussen de schouderbladen. Voornamelijk ouderen, vrouwen en suikerzieken hebben meer kans om atypische symptomen te vertonen .
Handelen bii een hartinfarct (hartaanval)
Na het alarmeren van de hulpdiensten dient men het slachtoffer te ondersteunen door hem of haar gerust te stellen en rustig te houden. Ook psychologische stress betekent een zuurstofconsumerende inspanning waardoor het hart verder in zuurstofnood kan komen. Leg hem of haar eventueel in een veiligheidshouding. Een regelmatige controle van de vitale functies is in deze situatie een levensreddende handeling. Ook indien er tekenen van circulatie aanwezig zijn, blijft het voor de gevorderde hulpverlener nuttig om de carotis te palperen. Zo kan men zich immers een beeld vormen over het hartritme, de frequentie en de amplitude van de pols, wat de hulpverlener in staat stelt om eventuele peri-arrest aritmieën te detecteren. Raakt het slachtoffer bewusteloos, controleer dan zeker voortdurend de ademhaling en de hartwerking en bereid je voor op een eventuele ademhalingsstilstand hartstilstand
Ontkennen van de ernst van de situatie is een vaak voorkomende reactie op dergelijke urgenties. Het slachtoffer ontkent in eerste instantie de mogelijkheid van een hartinfarct. Ook de hulpverleners zien vaak de ernst van de situatie niet meteen in. Door deze ontkenning wordt de hulpverlening trager op gang gebracht en stijgt het risico op overlijden . De volgende stappen dienen te worden ondernomen:
- Herken de symptomen en tekens van een hartinfarct
- Zet of leg het slachtoffer neer, eventueel in de veiligheidshouding
- Stel het slachtoffer gerust en beperk iedere inspanning
- Controleer geregeld het bewustzijn, de ademhaling en de hartwerking
- Indien de pijn langer dan vijf minuten aanhoudt, alarmeer de hulpdiensten
- Bereid je voor op een eventuele reanimatie of op een defibrillatie met een semiautomatische defibrillator.
Bron: Gezondheid.be, de gezondheidssite voor Vlaanderen
L-carnitine kan de kans op een volgend hartinfarct verminderen
Een aantal studies laat zien dat patienten die direct na een hartinfarct (hartaanval) L-carnitine gebruiken minder snel een volgend infarct krijgen, maar ook minder last hebben van complicaties zoals hartkramp (angina pectores), ritmestoornissen of hartfalen. L-carnitine is een voedingssupplement en kan op recept van een arts worden verkregen.Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie